Fonksiyonel Tıp
Fonksiyonel Tıp Nedir?
Fonksiyonel tıp farklı bir metot ya da yöntem değildir. Kronik hastalıklarda tamamen bireysel tedaviler sunan bir hastalığa ve sağlığa bakış açısıdır. Sonuca odaklanmaz sebep odaklıdır. Çünkü hastalığın semptomunu bastırdığımızda bir kronik hastalığı tedavi edemeyiz ancak sebebini bulur ve çözersek hastalığı tedavi etmeye başlayabiliriz.
Hastalığın adının değil bireye özgü rahatsızlığın temellerini saptayarak beslenme, yaşam tarzı değişikliklerini baz alarak kişiye özel tedaviyi belirleyen; kronik hastalıkların kaderimiz olmadığını gösteren tedavi modalitesidir. Hastalığın adının değil bireye özgü rahatsızlığın temellerini saptayarak beslenme, yaşam tarzı değişikliklerini baz alarak kişiye özel tedaviyi belirleyen; kronik hastalıkların kaderimiz olmadığını gösteren tedavi modalitesidir.
Fonksiyonel tıp modern batı tıbbının küçük çocuğudur aslında. Çünkü hem gelecek için umut vaat edenidir, hem de aynı hayatı sorgulamaya başlayan küçük bir çocuk gibi modern tıbba neden, niçin, nasıl sorularını sorandır.
Fonksiyonel tıp bakış açısıyla hastayı değerlendirirken hastalığın adını değil, o bireye özgü olan patolojinin nedeni sistematik bir şekilde sorgulanır. Hastalığın kökenine inebilmek için tıp fakültesinin de köklerine iner ve fakültenin ilk üç yılında öğrendiğimiz fizyoloji, biyokimya, patoloji bilgilerinden faydalanırız ki hastalığın patofizyolojik süreçlerini yöneterek, biyokimyasal eksikliklerini gidererek, hastalığın kökenine dair değişiklikler yaparak hastalığı kökten çözme şansı bulabilelim.
Kısaca özetlemek gerekirse fonksiyonel tıp; kronik hastalıklarımızın kaderimiz olmadığını gösteren bireye özgü, kanıta dayalı tıbbın ta kendisidir. Dünyada yaklaşık 25 yıldır hastalarına bu bakış açısıyla hizmet veren binlerce doktor ve tedavi olma şansı kazanmış çok sayıda hasta vardır.
Fonksiyonel Tıp Hangi Hastalara Hitap Edebilir?
Günümüz modern tıbbı, akut hastalık ve acil yaklaşımlar konusunda çok yol kat etmiş ve çok da başarılı olmuştur. Günümüz modern tıbbı, akut hastalık ve acil yaklaşımlar konusunda çok yol kat etmiş ve çok da başarılı olmuştur.
Ancak günümüzde çevresel toksinler, GDO’lu yiyecekler, suni gübreleme, kötü beslenme alışkanlıkları, çevresel stres kaynaklarının artması, artmış ortalama yaşam ömrü sonucu çığ gibi büyüyen kronik hastalığa sahip bireylerin ve mevcut sağlık halini koruyarak sağlıklı yaş almak isteyenlerin umut ışığıdır fonksiyonel tıp.
Kronik hastalıklardan kurtulmamız için zaman, sabır ve en önemlisi hasta işbirliğine ihtiyacımız var. Çünkü sağlığa giden her yolda olduğu gibi beslenmenin düzenlenmesi ve yaşam tarzı değişikliği fonksiyonel tıp bakış açısının da yapı taşlarındandır.